“Adam… janganlah buat adik!!!” jerit mama… kuatnya jeritan mama sehingga ke dapur boleh dengar! “Adam… jangan suka jelir lidah kat adik…. Adam, janganlah rebut mainan tu… Adam, kenapa mama cakap sekali tak nak dengar????”

Ini adalah skrip yang sering kita lontarkan apabila kita hendak memarahi anak-anak. Penatnya hati dan dah berbuih mulut menasihati anak-anak ini tapi Subhanallah nakalnya boleh membuat kita migraine!

Dulu saya teringat selain dari suara, rotan juga adalah cara untuk mendisiplinkan anak-anak. Saya tidak mengatakan tidak boleh terus menggunakan rotan kerana Rasulullah SAW pun memberi saranan kepada kita agar menggantung rotan di dalam rumah, hanya kita berdoa janganlah kita harus menggunakan rotan sebagai metod dalam mendidik anak-anak kecil kita. Alhamdulillah, sekarang ramai ibu bapa yang mencuba untuk mendisiplinkan anak-anak mereka dengan cara yang lebih baik agar anak-anak tidak lebih nakal ataupun memberontak. Anak-anak kebiasaannya akan sentiasa meniru tingkah laku ibu bapa mereka. Jadi, dikhuatiri jika kita menggunakan fizikal untuk mendisiplinkan anak-anak , kelak nanti anak-anak akan meniru perilaku kita dan akan menjadi lebih agresif..

Jadi, apakah altrenatif selain dari fizikal untuk mendidik anak-anak kita? Di sini saya akan berkongsi beberapa tips alternatif dalam menegur anak-anak agar dapat menjadi panduan untuk para ibu bapa pembaca budiman.

 1. Memberi ransangan positif

Kadangkala anak-anak menjadi nakal kerana mereka memerlukan perhatian. Ibu bapa sering memberikan perhatian dengan cara teguran jika mereka membuat salah. Mari kita tukar minda dan teknik kita. Wajar untuk kita memberi mereka perhatian sekiranya mereka membuat perkara yang kita suka. “Wah… mama sukalah Adam menulis di buku, Adam rajinlah!” Berilah ganjaran yang positif seperti kata-kata motivasi yang positif, senyuman, pelukan dan ciuman jika mereka membuat perkara yang baik. Insyaa Allah jika kita istiqamah mencari dan memberi pujian semasa mereka membuat sesuatu yang baik, anak-anak akan faham dan membuat perkara yang ibu bapa mereka suka.

 2. Berbincang dengan anak-anak

Jika anak kita menumpahkan susu, tiada gunanya jika kita menjerit dan memukul anak-anak. Ini disebabkan mereka takkan faham perkara yang mereka lakukan adalah salah. Oleh yang demikian, tindakan yang harus kita ambil adalah dengan menerangkan apa yang harus dilakukan. “Adam…. okay tak pe… ambil kain dan lap tumpahan tu.” Dan jika mereka tidak mahu lakukannya, lakukan bersama-sama. “Adam… kemas balik mainan tu ke dalam kotak selepas bermain ya”. Lakukan dan didik mereka dengan sabar dan tunjuk ajar agar mereka faham erti tanggungjawab atas aktiviti atau perilaku yang mereka lakukan.

 3. Jadilah contoh teladan yang baik

Anak-anak akan sentiasa melihat apa yang kita buat. Ibu bapa adalah guru pertama mereka. Jangan membuat perkara yang melanggar syariat Islam atau perkara yang boleh membuat mereka merasa bingung. Tunjuklah contoh akhlaq yang baik pada anak-anak agar mereka boleh contohi setiap perbuatan baik kita dan akan membesar menjadi insan yang cemerlang suatu hari nanti.

 4. Memberi kritikan pada perilakunya sahaja

Apabila kita menegur anak, pastikan kita hanya menegur perilaku mereka yang tidak kita sukai hanya pada waktu itu. Jauhi dari mengungkit perkara yang lama. Tukar skrip cara kita menegur. “Adam… tengok TV lama sangat tak bagus, jom ikut mama… tolong mama buat kuih di dapur.” Janganlah kita menegur begini “Adam… nak jadi budak malas ya? Asyik tengok TV aje… tutup TV tu!” Dan kadangkalanya kita akan mengungkit keperibadian adik beradik yang lain. “Adam ni asyik tengok TV macam along… nanti tak pandai belajar!” Jauhi skrip sebegini. Ini akan menjadikan anak-anak kurang hormat kepada ahli keluarganya yang lain.

 5. Kurangkan penggunaan perkataan 'tidak'

Dalam mendidik anak-anak, kurangkan perkataan jangan atau tidak! Adakan peraturan di rumah. Dan peraturan ini harus dibincang bersama dengan suami, isteri atau nenek serta atuk anak-anak tersebut. Hal ini penting kerana anak-anak akan menjadi keliru sekiranya perbuatan yang mereka lakukan itu salah di mata ibu mereka namun tidak pada mata ayah mereka. Oleh itu, kita harus menyediakan peraturan yang dipersetujui sama dan peraturan itu tidak boleh banyak pada satu-satu masa, kerana kognitif anak-anak belum boleh menerima lebih daripada 5 peraturan pada satu tahap tumbesaran mereka. Sebagai contoh, kita mengajak anak membasuh pinggan bersama-sama dan jika dia membasuh pinggan sendiri, terus dimarahi! Hal ini tidak sepatutnya berlaku. Seharusnya kita menerangkan pada anak-anak, “Jika seronok basuh pinggan ni, lain kali kita basuh sama-sama, jangan basuh sendiri sebab nanti adik tak tahu macam mana nak basuh pinggan dengan baik.” Jika selalu sangat menggunakan perkataan ‘jangan’ atau ‘tidak’, ini boleh menjejaskan jati diri anak-anak kita dan dia akan membesar sebagai seorang insan yang takut untuk mencuba.

 6. Relaks

Selalunya apa yang anak-anak kita lakukan tidaklah begitu kritikal, maka relakskan standard kita, lagipun mereka masih kanak-kanak. Mereka perlu banyak mencuba untuk merangsang minda mereka. Mereka harus berani melakukan perkara yang susah bagi merangsang perkembangan sosio-emosi mereka. Mereka harus berlari, memanjat dan melompat untuk merangsang perkembangan jasmani mereka. Apa yang harus kita lakukan ialah memantau aktiviti anak-anak. Jika ianya akan mendatangkan mudharat, maka ketika itu kita perlu menegur tetapi dengan cara yang baik dan berikan kefahaman buat mereka tentang kenapa perilaku tersebut tidak boleh dibuat. Berbincang dengan baik kerana anak-anak kita sebenarnya boleh faham bahasa kita yang mudah apabila kita berbincang dengan mereka.

Kita pun seharusnya janganlah tension sangat, lakukanlah terapi untuk menenangkan minda dan jiwa kita dengan selawat, istighfar dan mendengar ayat-ayat suci Al-Quran agar ketenangan ini dapat membuahkan kebijaksanaan dan hikmah dalam mendidik anak-anak.

Insyaa Allah saya harap dengan sedikit perkongsian yang saya berikan kali ini dapat membantu para ibu bapa kearah teknik keibubapaan yang boleh memanfaatkan tumbesaran anak-anak quratul ain, penyejuk mata kita agar anak-anak dapat membesar dengan jati diri yang cemerlang.

The first day of kindergarten can be both exciting and frightening for students, parents, and the teacher too. There are mixed emotions everywhere as this day marks a huge milestone in the child's life. As teachers, we need to incorporate ideas to help ease first day jitters and start the school year off on the right track. Here are a few tips to help you plan for the first day of kindergarten.

  1. PLANNING FOR THE TEACHERS
  1. Plan! Plan! Plan! When planning for the first day of kindergarten keep in mind that many students have never been in a school setting. Have your first day planned from the moment the first child enters your classroom to the time you wave goodbye to those bright eyes glancing back at you. You will have to teach things like :-
  1. Create several copies of your teaching roster. On the roster, include important information such as :-
  1. Name tags for students.

When planning for the first day of kindergarten you will need to create name tags for students which include child's full name and teacher's name.

  1. All instructional material such as pencils, crayons, and scissors should be ready to use.

I suggest making a to-do list to keep track of everything such as the Must-Do List.

2. PLANNING FOR STUDENTS

  1. Getting Acquainted

According to Paula Denton, author of The First Six Weeks of School, the focus of the first weeks of school should be upon getting to know each other and the routines and layout of the school.

Check out some activities I use to incorporate this theory. Teachers may use various songs, chants, and games to help students begin the community building process on day one. We may begin incorporating activities that help students learn each other's name. Check out What's In a Name? For a list of nursery rhymes that you can use to help students learn the names of their classmates.

Students need to get acquainted with the routines of the school and classroom. Routines help give students a feeling of security. This may take weeks to establish, but once mastered, they will save both teachers and students time and energy for more important things.

In LC, we have book “Going to Little Caliphs” so teacher may use this book as a tool to share with the kids about kindergarten. In addition, teacher can make the first day of school a little less stressful with a few good back-to-school books. Many of these books consist of characters that are experiencing jitters that are similar to those of your little ones. These books help students to relate to other children's experiences. Here are just some of my favorites :-

SUGGESTION IDEAS FOR FIRST WEEK ACTIVITIES 

Fine motor skills activities such as activity with playdough. There are a lot of ideas about playdough mat via online, just search as playdough mat ideas. One of them you may copy from this link below : 

Free Printable Play-Doh (Play-Dough) Mats | wordsofhisheart (wordpress.com)

Pencil Controller
First Letter with Stickers
Colour Mixing - Suitable for 6 Years Old
Lacing Board
Working Elbow
Idea to Teach Sharing
Toss The Ball

Classroom Ideas. Tips: For kindergarten, rules should be simple and clear

Assalamualaikum w.b.t

Dear parents of Little Caliphs,

As I have mentioned in my previous entry, I will visit a number of Little Caliphs Kindergarten around Malaysia to conduct Fast Reading Technique (FRT)Seminar for 2019.

As of date, I have attended my first two FRT Seminar in Ipoh and Manjung, Perak which was on 5th and 6th of January 2019. Subhanallah Tabarakallah, it has been a very wonderful experience. I had a great time meeting new parents and teaching them how to teach their young ones how to read in a fun and creative ways.

Thank you to all parent from Little Caliphs   Kpg Melayu, Little Caliphs Taman Botani, Little Caliphs Kamunting, Little Caliphs Kuala Kangsar, Little Caliphs Meru, Little Caliphs Manjoi, Little Caliphs Tambun, Little Caliphs Bercham, Little Caliphs Klebang, Little Caliphs Bandar Seri Iskandar, Little Caliphs Batu Gajah, Little Caliphs Manjung and Little Caliphs Teluk Intan for attending the seminar. It was indeed a huge crowd, more than 1000 pax. Kudos for the organizer for making the seminar a great success.

I would like to share a Facebook status from one of our Little Caliphs parents, Pn. Erna Nadia. Pn. Erna is a doctor, she has attended the FRT Seminar in Ipoh and here's what Dr Erna has reviewed.

Alhamdulillah.
Hari ni saya berjaya juga menghadiri ‘Fast reading technique 2019’ anjuran Little Caliph.
Alhamdulillah juga dah 2 tahun anak saya bertaska dan berkeluarga di Little Caliph.
Alhamdulillah dipertemukan dengan cikgu cikgu yang MashaAllah baik dan tabah je mengajar anak anak kecil membaca, mengaji, menghafal in a fun way!
Dan syukur nya hari ni saya berkesempatan bertemu dan mendengar ilmu yang disampaikan sendiri oleh Consultant and Academic Author of The Little Caliphs Program, Hajjah Sabariah Faridah Jamaluddin aka Teacher Fari.
Dah lama dengar pasal Teacher Fari dari kawan kawan.
Tak sangka dapat juga bertemu mata and Masha Allah terkejut sangat bila Teacher Fari kenal saya😅
Banyak ilmu yang saya kutip dari seminar hari ini.
Tahun lepas saya tak hadiri akibat kekangan kerja.
Patutlah masa dapat fast reading kit tu tahun lepas, saya blur tahap gaban. Dok pikiaq nak ajaq lagu manaa ni.
Tapi, biar lambat janji dapat.
Kan?😊
Saya suka taska taska begini kerana anak anak kecil belajar dalam keadaan gembira.
Yes.Paling penting adalah kasih sayang dan kelembutan.
Jangan paksa.
Setiap anak anak, malah yang dewasa juga, tahap penerimaan ilmu adalah berbeza beza.
Saya tertarik dengan kajian tentang faktor tarikh hari lahir juga memainkan peranan dalam proses penerimaan dan pembelajaran. Maksudnya, kalau anak anak tu lahir di hujung hujung tahun, janganlah marah bila dia masih belum pandai sesuatu jika diberi ilmu di awal awal tahun.
Rilek, chill dan bagi anak kita masa.
Saya juga belajar tentang betapa pentingnya membedung bayi semasa kecil. Ianya untuk menguatkan otot otot bahu bayi kita. Jika kita dah terlepas nak membedung, kita boleh cuba untuk letakkan bola plastik(yang ringan2 je) di belakang bahu anak kita dan minta dia sandarkan pada dinding dan cuba kawal bola dari tidak terjatuh. Dari aktiviti ini juga boleh menguatkan otot bahu.
Bedung ye.
Saya tak sebut apa apa pasal barut😊
Jangan bagi walker pada anak anak kecil kita.
Biar mereka melalui setiap fasa perkembangan dengan elok.
Biar mereka mengalih badan, angkat badan, merangkak, cuba berdiri dan berlari lari. Biar.
Ajar mereka makan minum dengan sendiri.
Ajar mereka gunakan tangan untuk menulis.
Banyak kanak kanak sekarang yang fine motor skills mereka tak berapa bagus.
Salah satu sebab adalah kita bagi gadget.
Dan mereka banyak tekan tekan gadget jelah.
Jadinya,ransangan otak mereka tidak sekata.
Baru saya tahu rupa rupanya kanak kanak suka menulis dalam bentuk vertical. Patutlah budak budak suka conteng dinding. Jadi, apa kita boleh buat adalah lekatlah kertas majong ke,manila card ke kat dinding dan biarlah mereka conteng puas puas kat kertas tu.
Baru saya tahu kanak kanak lelaki tak suka suara yang nyaring, jadi kena berlembut.
Ajar mereka menyebut dengan betul.
Bukan pelat pelat.
Jika membaca, sebut perkataan itu dengan betul.
Jika kita mahu anak anak pandai English, kita juga kenalah belajar cakap English dengan mereka.
Don’t be shy.
Sama sama belajar dan lebih bagus.
Jangan paksa mereka untuk membuat sesuatu.
Jika mereka suka menghafal surah atau abjad dalam keadaan bermain, let them be. Asalkan mereka belajar.
Kanak kanak yang gembira inshaAllah adalah kanak kanak yang berjaya.
Siapa yang suka kena paksa kan?😘
Jangan bagi mereka tengok video yang tak elok.
Kita boleh menghalang.
Jangan biarkan.
Limitkan masa dengan gadget.
Ingatlah yang kita dikurniakan dengan amanah Allah iaitu darah daging kita sendiri. Siapa lagi yang nak mencorakkan anak anak kita menjadi umat Islam yang berjaya, pemimpin berwibawa, kalau bukan kita,kan?
Everything starts at home.
Jika nak bagi tengok video atau tv, bagilah tengok channel yang bagus seperti Nickelodeon. Biar mereka dengar dan belajar English dari video video yang bagus untuk kanak kanak. Kita pun boleh join sekali, kan?
Dan yang paling PENTING,luangkan at least 5 minutes a day ( 5 minit sehari) untuk mengajar anak anak kita membaca dan mengenal huruf. 5 minit yang bermakna.
Sebab budak budak ni mana lah boleh fokus lama lama kan.
Mulalah dengan satu huruf sahaja dulu sehari pun tak apa.
Ajar dengan ekspresi.
Budak budak sangat suka ekspresi.
Contoh, awak nak sebut Ba, boleh try imitates a ball.
Ba ba ba( sambil buat gaya bounce bola).
Tunjukkan huruf besar dan kecil.
Budak budak ni Allah jadikan otak mereka seperti span. Cepat betul dia menyerap apa yang dia nampak dan dengar. Subhanallah.
Berkatalah perkataan yang baik baik pada mereka.
Jangan marah.
Don’t kill their motivation.
Bila depa dah semangat, jangan bunuh semangat mereka.
Kita patut semangat sama atau lebih lagi.
Dannnnnn
Tidak ada pil ke jus ke kismis ke yang boleh menjadikan sesiapa bijak pandai ye.
Usaha usaha usaha doa dan tawakal.
Don’t be a lazy bumps.
Banyak lagi yang saya nak kongsi.
Maybe saya akan cuba buat satu posting khas untuk ini.
Cuma nak cakap.
Teacher Fari,
Terima kasih sebab tubuhkan taska, sekolah dan tahfiz yang hebat hebat. Ilmu yang mereka dapat inshaAllah berguna di dunia dan di akhirat❤️
Harap saya boleh jadi sehebat Teacher Fari💪🏻
Dr. Erna Nadia
Taktahu nak sedih atau gembira bila anak dah hafaz beberapa surah walau baru 4 tahun (sebab cikgu yang ajar, bukan diri sendiri😢)

Read full entry from here, https://www.facebook.com/dr.t0iek/posts/10156459190716919

Alhamdulillah, I hope everyone finds the training to be fruitful and just like Dr. Erna did, willing to share their experience with others who are unable to come. I pray that this ilm will continuously flow and benefit the parents and their children.

If you are interested to join this seminar, please contact your kindergarten principals or managers and check out our seminar schedule for time and dates near you.

All parents of Little Caliphs nationwide are invited!

Yours truly,

Tc. Fari

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah we have made it to 2019. May Allah continuously blessed us with excellent health, strong aqidah and long lasting prosperity.

First of all, I would like to congratulate young parents who managed to take a day off from their busy schedule to send their first child to kindergarten.

A months (or more) of preparation and when the time comes, saying goodbye on that first day can be the hardest moment for both parents and children. I believe most of the kindergarten nowadays have conducted first day of school activities that involve parents and children. This activity is important not only to reduce the separation anxiety between parents and child but for all parties, to get to know the teachers and other parents as well.

My teachers and I had been very busy with our first week of school too. Every year is pretty much the same scenario. All in all, alhamdulillah we managed to seize the day. My friends from other Little Caliphs branches had their fair share of experience on handling the first day of school. It was a funny and heart warming stories to hear.

May Allah blessed and give enough strength for our beloved teachers in handling everyday situation with their students. May they always be kind and nurturing to our children, love and care for them as the same way as we do.

If you are a teacher and you are reading this, I would like to share with you a msg I received from my dear friend, it is called 'TIGA BELAS MOTIVASI UNTUK PARA GURU' I hope we all can benefit from the points given

"Ya Allah..!, tambahkan ilmu, rahmati dan berkatilah kepada guru-guru kami yang kuat cergas dan amanah".

I'm very excited during the first few month of new year because during this period, I'll be around all states in Malaysia to conduct Fast Reading Technique Seminar. I'll update more on this in my next entry so please stay tune.


 Raising Young Caliphs 2018 
Kadang-kadang ada tak anda rasa atau terfikir anak anda degil?
Kadang-kadang ada tak anda rasa atau terfikir anak anda nakal?
Kadang-kadang ada tak anda rasa atau terfikir anak anda tak dengar cakap?
Bila disuruh membaca anak akan lari ke tempat lain??
Bila tanya belajar apa kat sekolah, anak jawab ‘TAK TAHUUUUU…’ ?
Anda rasa penat dan stress tak bila anak banyak bercakap dan perlu menjawab banyak soalan dari anak … kenapa, mengapa sebab apa bla bla bla??
Jom Sertai Raising Young Caliphs Seminar 2018
APA YANG ANDA AKAN BELAJAR??
Apakah potensi yang ada dalam diri anak-anak anda..
Bagaimana nak faham potensi-potensi dalam diri anak-anak…
Bagaimana nak didik anak Pandai Quran, Faham Quran & Hafal Quran..
Bagaimana nak didik anak melalui potensi diri mereka menjadikan anak tersebut LUAR BIASA..
Butiran Program
Tarikh: 29 September 2018 (Sabtu)
Masa : 9.00am-12.30pm (Pendaftaran bermula jam 8.00pagi)
Tempat: TM Convention Center, Menara TM,  Jalan Pantai Bharu, 50672 Kuala Lumpur (https://goo.gl/maps/bMGe2yp7R8A2)
Parking: Free
*Harga Tiket Seminar RYC 2018 *
RM30 /pax
RM50 / 2pax
DAFTAR SEKARANG
https://bit.ly/2wTStdi
https://bit.ly/2wTStdi
https://bit.ly/2wTStdi
DAFTAR SEGERA…
TEMPAT TERHAD…
Untuk makluman, di main hall, anak-anak adalah dilarang masuk.
Namun begitu, pihak penganjur RYC ada menyediakan perkhidmatan :-
Kids Playroom  (RM 15 seorang anak)
- Anak 4 tahun keatas
Nursing room with live feed (Percuma)
- Ibu bersama anak 3 tahun dan kebawah
Jumpa Anda Di RYC 2018

Assalamulaikum wbt

Pada 1 September lalu, saya telah diberi kesempatan untuk menjadi penceramah jemputan di Konvensyen Wanita Islam Nasional (KONWANIS) 2018 bertempat di Putrajaya International Convention Centre. Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Puan Siti Affiza Mohamad, Pengarah KONWANIS yang telah menjemput saya untuk menjayakan program tersebut.

Objektif KONWANIS adalah mahu wanita tahu bahawa kebahagiaan itu sebenarnya bermula daripada diri mereka sendiri. Bertemakan 'Wanita Bahagia, Negara Sejahtera', konvensyen ini dilaksanakan untuk mengupas rahsia dan solusi kebahagiaan wanita perbandukan Islam. Saya mengambil kesempatan itu untuk berkongsi tips keibubapaan islami yang bertajuk Membina Generasi Al-Quran.

 

 

 

 

 

 

Antara guru-guru Tadika Little Caliphs yang turut hadir meraikan program

Jika para ibu bapa atau guru-guru yang ingin melihat rakaman perkongsian saya yang telah dirakam oleh Puan Amira dari Little Caliphs Taman Botani, Ipoh Perak, boleh lawati link di bawah

KONWANIS @ PICC - Membina Generasi Al Quran by Tc Fari Founder of Little Caliphs
Alhamdulillah ala kuli hal, semoga Allah memberkati majlis dan apa yang telah pihak penganjur sampaikan kepada semua peserta. Semoga kita dapat bertemu lagi di KONWANIS akan datang, insyaallah.
Assalamualaikum wbt.
Walaupun sudah hampir sebulan Hari Kebangsaan berlalu, saya rasa masih belum terlambat untuk saya berkongsi sambutan kemerdekaan yang diadakan di Tadika Khalifah Arif di Changloon, Kedah.
Jika kita lihat pada hari ini, anak-anak mudah tertarik dengan mainan komputer, gadget dan makanan segera kerana kurangnya pendedahan tentang permainan dan makanan tradisional. Namun saya yakin, masih ada lagi golongan yang memandang berat tentang kepentingan khazanah warisan bangsa dan berusaha untuk  memeliharanya daripada pupus  dek arus pemodenan semasa.
Bertemakan zaman pasca merdeka, Tadika Khalifah Arif dihiasi dengan props alatan tradisional seperti zaman 50-an. Bagi memeriahkan lagi suasana, guru-guru dan anank-anak turut memperaga pakaian klasik.
Guru-guru di Tadika Khalifah Arif ingin membawa pendekatan 'role-play' seperti berlakon dan bermain supaya anak-anak dapat menghayati suasana kampung seperti zaman dahulu.
Seperti melepaskan batok di tangga, bukan batuk ya 😉

 

 

 

 

 

 

Seronok anak-anak bermain upih kelapa
Syabas dan tahniah kepada guru-guru yang bertungkus-lumus menjayakan hari merdeka di sekolah. Semoga usaha yang dilakukan mendapat tempat di hati anak-anak untuk cintakan khazanah bangsa sekaligus memelihara warisan seni atok nenek mereka.

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum readers

Sudah berbulan-bulan blog ini tidak dikemaskini, Alhamdulillah baru sekarang saya berkesempatan  untuk berkongsi sebuah artikel menarik untuk para ibu bapa dan guru-guru. Sebelum itu saya ingin berterima kasih kepada Pn. Norizan, sahabat saya kerana beliau yang berkongsi artikel ini kepada saya.

Pernahkah anda mendengar aktiviti senaman minda? Seperti tubuh kita memerlukan senaman untuk kecergasan fizikal, senaman minda ataupun brain gym dapat membantu merangsang perkembangan otak kiri dan kanan. Antara contoh brain gym ialah pergerakan 'Lazy 8'. Ikuti perkongsian di bawah untuk mengetahui lebih lanjut mengenai 'Lazy 8'

Lazy 8 adalah salah satu simple brain gym activity yang powerful untuk integrate kan kedua-dua belah bahagian otak. Right and left brain hemisphere. Salah satu teknik (selain fizikal aktiviti- bergayut dan sebagainya) yang digunapakai OT untuk membantu anak-anak dalam handwriting skills dan reading. Boleh juga guna utk release emosi tenang sebagai salah satu terapi stress.

Apa berlaku bila kita trace ikut bentuk number 8 tu? Jom try buat.
Boleh buat kat dinding, atas meja dan sebagainya. Paling simple guna tangan kat udara atau pen, kapur pon boleh.
Kita start kat midline at the centre means bahagian tengah badan = bahagian tengah otak.
Follow number 8 tu dari kiri ke kanan.

Apa jadi pada otot2 mata? Ada rasa macam nk juling tak? Hehe.

Masa tu otot-otot mata akan bergerak ikut movement tangan kita kan.
Ok, ulang lagi dan lagi sampai 3-5 x. Kemudian tukar tangan.

Lihat dan rasakan apa yg berlaku. Seolah-olah kita sedang switch on right then left then right then left brain betul?  Otot tangan akan bekerjasama dengan mata (hand eye coordination skills -visual motor) dan akan aktif kan kedua-dua bahagian otak untuk skills (bilateral hand integration skills) yang diperlukan utk writing dan reading.

Adakah kita rasa lebih fokus dan pay attention/aware dengan setiap pergerakan tersebut masa buat pergerakan tadi? Yes or No? Fokus dan attention ni perlu dilatih. Once improved, this will help in handwriting. Pre writing skills ni penting utk anak-anak start menulis. Memory yang ada melalui pergerakan tadi akan tersimpan menyerupai bentuk alphabet. Boleh start dan cuba tengok sejauh mana anak boleh complete pergerakan lazy 8 tu.

Contoh lain jika ada anak yang ada difficulty in hand dominance. Apa berlaku?

Mula-mula guna tangan kanan untuk trace then bila sampai ke titik pertengahan dia switch tangan. Means bilateral coordination skills dia perlu dipolish lagi utk fully develop. Contoh berlaku bila tulis atau color, satu tangan pegang pen, satu tangan pegang kerta. Kertas yang digunapakai nak kena pusing-pusing to complete the task, atau tak fokus. Mata cepat melilau sambil mewarna.

Ada anak yg coordination dah fully developed, rileks je dia tulis kan tanpa perlu pusing-pusing kertas atau badan. It's ok, menulis ni berperingkat. Yang penting once kita detect, kita set up goals secara berperingkat dan go with the flow/intervene awal untuk bantu anak tulis.

Terapi lazy 8 ni contohnya digunapakai oleh terapi carakerja OT untuk anak-anak yang ada learning difference contohnya dyslexia atau selalu keliru bila baca. Atau utk anak2 yg kadang2 baca terbalik, tertinggal certain words bila baca dsb. Yg bestnya brain training ni simple utk handwriting skills yet very helpful. Utk anak tipikal juga amat2 digalakkan to enhance academic learning.

Sbb bila kita menulis akan involves whole body learning. Pergerakan koordinasi Mata, tangan, bilateral hand integration (satu tangan pegang paper, satu tangan nak tulis. Jadi perlu kerjasama kedua2 tangan (otak) utk tulis. Shoulder pun involved. Dada. Breathing Dsb. Once anak dah boleh buat, kita upgrade level of difficulties. contoh dari guna tangan dan buat fun movement - berlakon buat lazy 8 movement macam belalai gajah tgh berpusing. Wat bunyi sekali baru anak enjoy. Boleh upgrade ajak anak guna marker. Then bila nmpk dh boleh buat upgrade lagi bagi buat lazy 8 guna kapur pulak. Kapur ada resistense sikit so akan promote small hands muscle bagi lagi kuat utk writing. (* Other than sensory play : play dough, sand, flour etc)

Contoh lain yg digunapakai di Salah satu centre genius aulad, utk reading. Sebelum bermula utk sesi bacaan bagi anak2 yg kurang fokus atau mudah keliru, they will start w lazy 8. Anak2 akan berdiri Dan trace kat dinding. Start Dari tengah. Naik ke bahagian Kiri atas then follow bentuk number 8 ke kanan pulak secara berulang2. Then baru continue w reading.

Bolehlah buat aktiviti lazy 8 ni dengan anak2 sebelum reading session utk bantu mereka lebih fokus. Make it joyful and fun activity. Contoh kalau detect any difficulty utk anak buat lazy 8 : Mata ke lain, X fokus Dan ikut jari tangan yg bergerak tu...parent boleh prompt pegang tngn anak dan buat sama2 movement tu. Atau tarik fokus anak semula dengan guna jari sebagai puppet Dan buat storytelling puppet play sambil buat  movement supaya mata dia tengok Dan fokus to complete the movement.

Mainan kat ikea yg cars dengan track lazy 8 tu pon ok. Selamat mencuba.

Yg interesting nya, Islam dah ajar kita guna teknik ni kan. Masa mengaji dulu2 kan kena tunjuk guna lidi dan baca. Jom semangat utk terus ajar anak2 kenal kalam Allah. Boleh cuba buat lazy 8 before sesi flash HFW. Chayyok.  Wallahua'lam. 😘

Jika para ibu bapa atau guru-guru ingin praktikkan senaman lazy 8, kalian boleh rujuk beberapa video untuk melihat contoh pergerakan Lazy 8 yang boleh dibuat bersama anak-anak.

Video Lazy 8 - Contoh 1
Video Lazy 8 - Contoh 2
Video Lazy 8 - Contoh 3
Semoga bermanfaat, insyaallah
Assalamualaikum dear parents
In my Seminars I talked about how important it is to build your children’s self confidence and self esteem. Rasulullah s.a.w in his many hadith showed how he encouraged his sahabah to become the best that they can be.
https://www.popsugar.com/moms/Raising-Strong-Willed-Kid-41992342
Self-esteem is a very important ingredient for a successful and happy life in this dunia and hereafter. A person can be blessed with intelligence and talent but if he or she lacks self-esteem, this can be an obstacle in achieving success in his study, his job, a relationship and in virtually every area of life.

The early years of a child's life are the foundation for a positive self-esteem. Ulama in Islam always tell us to teach children with love and affection, to ensure that they know that indeed Allah is the most Merciful, Lovong and Compassionate.

As parents, we cannot control everything our child sees, hears or thinks, which will be contributing to his or her self-image. But there is still much that we could do. We have the child at the earliest years of his life; Allahhas given us a special gift—a new human being with a "clean slate." During those early years, what goes into the child’s mind is very impressionable. Parents are therefore provided with a unique, never-to-be-repeated opportunity to set up a "self-esteem bank account" in which the child will store many positive things about him or herself. In the years and decades to come, this "bank account" will balance out negative experiences, which are unavoidable. How can we, as parents, build up our child's self-esteem? The following are some suggestions that I have read and would love to share it with all of you
1.    Show love and affection to your child. All our dealings with our children, starting from infancy, should be done with a lot of affection and love. A baby who was dealt with love and affection will get a subconscious feeling that s/he is worthy and important enough to be loved.
2.   Compliment your child. Give your child compliments as often as possible, whenever they do something right. Say, "I am very proud of you. You are very special. I like the way you have done it."
http://www.adventuresofyoo.com/2016/03/08/66-positive-things-to-say-to-your-child/
3.    Make your compliments credible. It is important, however, that the compliments be credible. Exaggerated compliments like, "You are the best in the world. You are the nicest person that ever lived" can actually be counter-productive. The child will develop an inflated ego, and that can affect his relationship with friends, which in the long run will have a negative effect on his or her self-esteem.
4.    Set goals for your child. The goal should be something attainable—to get dressed by herself, to get a certain mark on his next test. Set goals that are suited for the child's age and capabilities (setting a goal which is unattainable will have a negative effect). As the child works toward the goal, coach her along and compliment her success each step along the way. Once the child reaches the goal, compliment her achievement and reinforce her self-image as an achiever.
5.    Criticize the action, not the person. When the child does something negative, say to the child, "You are such a good and special child, you should not be engaging in such an activity," instead of saying, "you are a bad child."
http://themommyview.viewsfromastepstool.com/index.php/2016/07/06/saying-calm-down-doesnt-actually-work/
 6.    Validate your child's feelings. When your child suffers a blow to his self-esteem, it's important to validate his feelings. For example, if the child gets offended by a hurtful comment made by a friend or a teacher, say to the child, "Yes, you were offended by what that person said" or "you were offended by the fact that the other person doesn't like you." Only after the child feels that his feelings have been validated will he be open to you bolstering his self-esteem by pointing out the people who do like him, and the positive things that others have said about him.
 Alhamdulillah,  lets try to practice these tips given and lets see if the amal that we do will increase our children’s self confidence and self esteem.
Inshaa Allah, till we meet again
7.    Be proud of your child. On a regular basis, we must remember to tell the child how fortunate and how proud we are to be her parents.
8.    Talk positively about your child in the presence of important people in his life, such as grandparents, teachers, friends etc.

9.    Never to compare your child to others, saying, "why aren’t you like Johnny?" When such comparisons are made by others, reassure your child that she is special and unique in her own way."

10. Make sure that others dealing with your child know your child's strengths. At the beginning of the school year, speak with your child's teachers and tell them what your child's special strengths are and about the areas in which he or she excels, so that the teacher will have a positive outlook towards them and will continue to build on those strengths.
11. Tell the child on a regular basis that you will love them unconditionally. When they fail, or do the wrong thing, remember to say to them, "You are special to me, I will always love you, no matter what!”

12. Tend to your own self-esteem. You need to see yourself in a positive light. Parents who lack self-esteem will have difficulties bringing up a child with a high self-esteem. A good positive parent is a parent who knows that he or she is not perfect but values him or herself, while always trying to grow and improve.

http://truparenting.net/30-inspiring-parenting-quotes-teach-tru-parenting-principles/

SIAPA ADA ANAK LELAKI KENA BACA SAMPAI HABIS

Anak lelaki banyak energy.

Anak lelaki suka berlari.
Anak lelaki suka bergusti.
Anak lelaki perlu keluar kena matahari, nanti dapat tidur berquality.

Anak lelaki perlu keluar kena matahari supaya mood jadi happy, kurang depresi, tingkatkan memory

Semua ni ada scientific study.
Anak lelaki perlu terapi alami
Ada penyembuhan pada alam semulajadi.
Biar main parit. Panjat pokok sana sini.
Ini untuk tabung emosi.
Buka kasut, sentuh tanah, jalan tanpa alas dikaki.
Badan dapat create sistem immunity.
Dapat neutralize cas negative.
Kita nak restore humanity.
.
Jangan asyik pegang controller Dan main psp.
Terpekap dalam rumah, dinding kanan kiri.
Dihadapkan pasif skrin entertainment dari phone sampai tv.
Beri anak lelaki haiwan peliharaan.
Tak kisahlah walaupun ikan guppy.
Supaya belajar rasa empathy.
Moga besar jadi suami mithali.
Tak da la ego meninggi. (Kannnn)
.

https://weheartit.com/entry/143610275

Anak lelaki perlu ayah disisi.
Untuk jadi idola diri.
Spend lah time ke masjid. Suggestion saja ni.
Kalau buat Allah sukai.
Anak lelaki perlu ibu, sentiasa dengar Dan mengasihi.
Memang macam-macam perangai dia buat, kadang-kadang sakit hati.
Jiwa kena kental, sabar tidak bertepi.
Cakap sekali belum tentu bergerak.
Kenalah ingatkan beberapa kali.
Bukan semberono ya.
Ada cara dan seni.
Otaknya tak boleh proses banyak benda, satu arahan satu situasi.
.

Rasa-Rasa nak mengamuk, cakap pada diri,
Ini amanah Illahi
Tugas kita bukan menghakimi
Tapi mendidik
Beri kasih sayang, tanpa belah bahagi.
.
Ini soalan yang last sekali
Dah peluk anak lelaki hari inj?
Sekejap saja mereka membesar
Peluklah selagi berdenyut nadi.

Copyright © 2024 Little Caliphs® International Sdn Bhd. All rights reserved.

menu-circle